zaterdag 10 december 2011

Kleden voor een themafeest

In mijn mailbox vond ik een e-mail waarin de volgende vraag gesteld werd:

"Wij zijn uitgenodigd voor een feest, maar dat feest heeft een piratenthema. Nu worden we allemaal gevraagd om als piraat verkleed te komen. Kunnen we daar onderuit en gewoon lekker een spijkerbroek aantrekken?"

Sja, themafeesten. In de zomer heb je Hawaiian parties, Carribean Parties en in deze tijd stikt het van de christmas parties en galafeesten, en wat er nog meer verzonnen wordt. Als het feest in kwestie een thema heeft dat je leuk vindt is dat uiteraard geen enkel probleem, maar als het een thema betreft dat je niet ligt, kun je dat dat gewoon negeren en iets "normaals" aantrekken?

Simpele vraag, met een moeilijk antwoord.

Allereerst hangt het natuurlijk af van wie het feest geeft. Als het je beste vriend is, kun je op meer begrip rekenen voor spelbreken dan bij een vage kennis of een zakenrelatie. Als het een verjaarsfeestje is, kun je op meer begrip rekenen dan als het een bruiloft betreft. Het hangt dus nogal af van je relatie tot het feestvarken, en van het feest zelf. Hoe belangrijk is het voor de feestgever?
Die afweging moet je zelf maken. En denk er serieus over na! Want niet meedoen is spelbreken.
De organisatie van het feest heeft een bepaalde sfeer in gedachten, en heeft daar veel moeite voor gedaan door middel van de juiste zaal huren, de juiste decoraties regelen, soms artiesten inhuren die binnen het thema passen, aangepaste uniformen voor het bedienend personeel. Er veel tijd, moeite, hoofdbrekens en geld ingestoken. Het belangrijkste onderdeel van ieder feest, dat zijn de gasten. Zij zijn het meest prominent en in de grootsten getale aanwezig, vormen de grootste groep mensen. Als de organisator wil dat het feest een bepaalde sfeer ademt, dan moet hij of zij zich er op de één of andere manier van verzekeren dat zijn gasten het spelletje meespelen. De handigste manier om dat te doen is een kledingverzoek oftewel dress code op de uitnodiging te zetten.

Weigeren mee te doen aan de dress code, daar moet je dus toch even goed over nadenken. Want eigenlijk is het een verkapte belediging, een manier van zeggen: "je valt maar dood met dat rare/stomme gedoe". Je zult zelf moeten bepalen of je weigering om mee te spelen ook zo opgevat wordt, jij kent jouw vrienden en kennissen beter dan ik tenslotte. Maar gun de gedachte in ieder geval wat tijd en denk serieus na over een kledingverzoek, en als je weigert mee te doen, doe dat dan vanwege een serieuze reden, en weiger niet alleen maar omdat je geen zin hebt om wat te regelen of zoiets. (En nee, drukdrukdruk telt ook niet mee als serieuze reden. Drukdrukdruk betekent dat je hetzij je eigen agenda niet kunt plannen, hetzij dat je het hele gedoe gewoon niet belangrijk genoeg vindt. Het betekent niet dat je het echt druk hebt).

Mijn advies over kledingverzoeken: doe mee of ga niet.

Als je wel mee wil doen aan het kledingverzoek maar de kleding niet hebt, en de handigheid of de tijd niet hebt om zelf iets in elkaar te vogelen wat bij het thema past, dan valt er altijd wel wat te huren. Gewoon even googlen op "kledingverhuur" of "kostuumverhuur" of iets dergelijks, dan kom je een heel eind!

Ciao,
Ingrid.

Volgende keer hierop doorbordurend een korte uitleg van bekende kledingverzoeken. Plus wat voorbeelden van kledingverzoeken die minder wat minder handig geformuleerd zijn.

1 opmerking:

  1. Een thema feest vind ik echt geweldig om te doen! Daar geniet ik echt van.

    BeantwoordenVerwijderen