dinsdag 7 februari 2012

Good noaberschap anno 2012

Vroeger had je goed noaberschap. Gewoon je best om een goede buurman (m/v) te zijn. Hallo zeggen als je elkaar tegenkomt, elkaar een kopje suiker lenen als dat nodig is, bij elkaar naar de wc kunnen als die van jou stuk is of verstopt is of zo. Elkaars planten en post verzorgen als er één op vakantie is.
Zulke dingen.

Tegenwoordig heb je nog steeds goed noaberschap. En alles wat ik opgesomd heb, hoort daar nog steeds bij. Maar je kunt nu meer doen aan goed noaberschap. Want we hebben internet, en dat geeft hele nieuwe mogelijkheden en onmogelijkheden.
Zo vinden veel oude internet-rotten het bijvoorbeeld heel netjes en beleefd om hun wifi-router voor iedereen open te zetten. En om geen misbruik te maken van die van een ander als ze zelf onderweg zijn. Kun je ook even je e-mail checken als je geen duur data-abo hebt bij Meneer KPN. Misschien erg naïef om aan te nemen dat de meeste mensen hier geen misbruik van maken, maar ik neem het lekker toch aan. De meeste mensen zijn heus wel te goeder trouw.

Helaas zijn er mensen die vinden dat je illegaal bezig bent als je zo je medemens het internet op wilt helpen. Lees het hele verhaal op deze link. Ik viel zo ongeveer van mijn stoel van verbazing toen ik dat las. Sommige mensen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan vinden dat je een crimineel bent als je er geen probleem mee hebt dat mensen via jouw internetverbinding af en toe even hun mail checken of een tweet sturen of zo. En dat je daarom je wifi-router open hebt staan.
Want dan faciliteer je illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal (en dat is weliswaar fout maar toch echt geen diefstal, hoi Tim). En ben je dus een zware crimineel.

Naar aanleiding van die hele SOPA/PIPA-heisa vond ik al dat ze weg kwijt waren daar.
En dat vind ik nu nog steeds.

Of ben ik nu de weg kwijt?
Gauw mijn wifi-router maar dichtzetten.
Zou het nu ook illegaal worden om te internetten via TOR?

Ciao,
Ingrid.Geen opmerkingen:

Een reactie posten